Σήμερα θα μιλήσουμε για τους 3 παράγοντες που συμβάλλουν στην προσπάθεια της τριχόπτωσης. Θα τους αναλύσουμε και θα δούμε πως θα τους αντιμετωπίσουμε.
- Ψυχολογικός παράγοντας
- Διατροφή
- Φροντίδα
Ψυχολογία:
Γενικά η ψυχολογία μας παίζει καθοριστικό ρόλο σε ότι και αν κάνουμε και ένα παραπάνω, ότι έχει αντίκτυπο στην υγεία μας. Έχουμε ακούσει αυτό που λένε μην αγχώνεσαι δεν κάνει καλό.. Και απαντάμε εμείς ευχαριστώ δεν το σκέφτηκα..όμως αυτό ισχύει.. Δεν κάνει καλό! Ο οργανισμός μας αντιδρά με διάφορους τρόπους και αυτό δεν έχει να κάνει τόσο με την ηλικία καθώς μπορούμε να δούμε παραδείγματα νέων παιδιών κατά τη διάρκεια των πανελλήνιων, τα οποία λόγο του στρες, το σώμα τους αντιδρά με διάφορους τρόπους και ένας από αυτούς είναι η τριχόπτωση.
Υπάρχουν πάρα πολλοί ψυχολογικοί λόγοι που μπορούν να συμβάλλουν στην τριχόπτωση όπως:
Μια πολύ έντονη συναισθηματική φόρτιση.
Καθημερινό έντονο στρες (πχ πίεσή στη δουλεία)
Και πολλά άλλα.
Πώς θα το αντιμετωπίσουμε αυτό;
Το καλύτερο είναι να ανακάμψει η ψυχολογία μας! Να ξεκαθαρίσουμε ότι η τριχόπτωση δε θα είναι μόνιμη, Μόλις ανακάμψει η ψυχολογία μας, τότε θα επανέλθει στο φυσιολογικό η αναπαραγωγή των τριχών. Οπότε να μην σας ανησυχεί αυτό!
Σίγουρα θα ήταν καλό αν είναι δυνατόν να τρώμε καλά και να επιλέγουμε τροφές με υψηλά θρεπτικά στοιχεία. Να μην ταλαιπωρούμε τα μαλλιά με πολλές τεχνικές εργασίες. Επιλέγουμε σαμπουάν που θα θρέψουν τα μαλλιά μας και θα αποτρέψουν την τριχόπτωση! Όπως είπαμε όταν η ψυχολογία θα ανακάμψει, η τριχόπτωση αργά η γρήγορα θα υποχωρήσει.
Διατροφή
Δεν ξέρω αν σας φαίνεται παράξενο αλλά παίζει μεγάλο ρόλο η διατροφή μας. Και αυτό ισχύει όχι μονό για την τριχόπτωση άλλα γενικά για την υγεία μας. Προσέχουμε τη διατροφή μας λοιπόν. Επιλέγουμε τροφές με βιταμίνες, σίδηρο και γενικά καλά θρεπτικά στοιχεία. Φυσικά, δεν ξεχνάμε το νερό όπου είναι σημαντικός παράγοντας στην ενυδάτωση της τρίχας και αποφεύγουμε (όσο μπορούμε) το junk food.
Ας δούμε ποια μέταλλα και βιταμίνες είναι απαραίτητα για την υγεία των μαλλιών μας και που μπορούμε να τα βρούμε!
Βιοτίνη ή Β7: Η βιοτίνη συμβάλει στην ανάπτυξη των κυττάρων και βοηθάει στην ανάπτυξη της τρίχας. Κάνει τα μαλλιά μας πιο υγιή και δυνατά!
Πλούσια σε βιοτίνη περιέχει ο κρόκος του αυγού, το κόκκινο κρέας, το συκώτι, τα δημητριακά και τα αμύγδαλα.
Μαγνήσιο και ψευδάργυρος: Αν δεν υπάρχει το απαραίτητο σε ποσότητες μαγνήσιο στον οργανισμό μας, το πιθανότερο είναι τα μαλλιά μας να είναι αδύναμα με τριχόπτωση. Ο ψευδάργυρος παίζει σημαντικό ρόλο στη σύνθεση της κερατίνης
Πλούσια σε μαγνήσιο είναι το αβοκάντο, η μπανάνα, το σπανάκι, το λάχανο, το φαγόπυρο και η βρώμη. Τον ψευδάργυρο θα τον βρείτε κυρίως στο κόκκινο κρέας και στα θαλασσινά.
Λιπαρά οξέα: Η έλλειψή τους θεωρείται επίσης βασική αιτία για τα άτονα, ξηρά και θαμπά μαλλιά.
Πού θα τα βρείτε: Στα λιπαρά ψάρια (σολομός, τόνος, σκουμπρί κ.λ.π) που επίσης είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, σίδηρο, βιταμίνη Β12, πρωτεΐνη όπως μπορούμε να τα βρούμε και στο ελαιόλαδο, στους ξηρούς καρπούς και στο αβοκάντο.
Τα ψάρια (σολομός, τόνος, σκουμπρί και άλλα λιπαρά ψάρια) είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, πρωτεΐνη, βιταμίνη Β12 και σίδηρο, που μας βοηθούν να κρατάμε μακριά την ξηρότητα και να εξασφαλίζουμε το «ζωντανό» χρώμα στα μαλλιά μας. Άλλες καλές πηγές λιπαρών είναι οι σπόροι, οι ξηροί καρποί όπως τα καρύδια και τα αμύγδαλα.
Χαλκός: Είναι απαραίτητος για την αντοχή της τρίχας και για τον σχηματισμό του θύλακα.
Πού θα τον βρείτε; Στο μοσχαρίσιο συκώτι, τα θαλασσινά και στους περισσότερους ξηρούς καρπούς.
Ασβέστιο βοηθά στην ανάπτυξη των μαλλιών.
Θα τα βρούμε σε γαλακτοκομικά προϊόντα
Βιταμίνη Β5 Ενδυναμώνει τις ρίζες των μαλλιών, μειώνοντας έτσι το σπάσιμο.
Σε μανιτάρια, κουνουπίδι, φράουλες, καλαμπόκι και στους ηλιόσπορους.
Να υπενθυμίσουμε ότι ο θύλακα της τρίχας, θα είναι υγιής και δυνατός όταν η διατροφή μας είναι πλούσια σε βιταμίνες, λιπαρά οξέα, πρωτεΐνες και ιχνοστοιχεία.
Φροντίδα
Πολλές φορές παραβλέπετε αλλά είναι πάρα πολύ σημαντική για τη σωστή υγεία των μαλλιών! Θα σας πω κάτι που θα το έχετε κανόνα όσο αφορά τη φροντίδα των μαλλιών σας. Τα προϊόντα που χρησιμοποιείται πρέπει να ταιριάζουν με τον τύπο των μαλλιών σας. Ας πούμε ένα απλό παράδειγμα για να το καταλάβουμε καλύτερα! Αν τα μαλλιά μας έχουν πιτυρίδα και χρειάζονται φροντίδα, θα επιλέξουμε έναν σαμπουάν για λιπαρότητα η για πιτυρίδα; Αν πάρουμε ενα σαμπουάν για λιπαρότητα η για θρέψη θα μας κάνει δουλειά; η απάντηση είναι όχι! Άρα το σαμπουάν επιλέγεται ανάλογα με τον τύπο των μαλλιών μας! Είναι τόσο σημαντικό να επιλέξουμε το σωστό σαμπουάν. Μπορεί να έχετε κουραστεί με τα μαλλιά σας για διάφορους λόγους που μπορούν να λυθούν Μονό με μια αλλαγή σαμπουάν.
Στην περίπτωσή της τριχόπτωσης επιλέγουμε σαμπουάν για τριχόπτωση! Μπορεί να νομίζουμε ότι η τριχόπτωση δεν αντιμετωπίζεται με ότι και να κάνουμε. Αυτό είναι λάθος! Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα οπού με μια αλλαγή σαμπουάν η με τη βοήθειά μιας λοσιόν να δυναμώνει η τρίχα και να καλύπτοντε ξανά τα κενά στα μαλλιά! Άρα επιλέγουμε το σωστό σαμπουάν η και μια λοσιόν αν θέλουμε που θα βοηθήσει τα μαλλιά μας όχι μονό στο να σταματήσουν να πέφτουν αλλά να δυναμώσουν!
Η διαφορά της λοσιόν με το σαμπουάν είναι ότι δεν ξεπλένεται και καθώς μένει στα μαλλιά μας διεισδύει πιο βαθιά για πιο αποτελεσματική θεραπεία!
Γενικά είναι καλό ότι κάνουμε να το κάνουμε με αγάπη έτσι δεν είναι; Το ίδιο ισχύει και για τα μαλλιά μας. Ειδικά στην περίοδο της τριχόπτωσης πρέπει να προσέχουμε τα μαλλιά μας ένα παραπάνω. Τι εννοώ; Θέλουμε να ισιώσουμε τα μαλλιά μας, δεν θα τα ταλαιπώρησε τραβώντας τα πολύ με τη βούρτσα ή το σεσουάρ. Αυτό ισχύει γενικά το να μην τραβάμε τα μαλλιά μας γιατί δημιουργούμε θέμα στον θύλακα της τρίχας. Δεν τα πιάνουμε πολύ σφιχτά και γενικά ότι κάνουμε με το μαλακό.
Η τριχόπτωση νικιέται με τη γνώση, τη σωστή φροντίδα και διαχείριση! Προσέχουμε τη διατροφή μας, μαθαίνουμε το τι ανάγκες από φροντίδα έχουν τα μαλλιά μας και δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή και σε αυτόν τον πόλεμο της καταπολέμησης θα είναι μόνο ένας νικητής, εμείς!.
Ότι πρόβλημα αντιμετωπίζετε φυσικά μην διστάσετε να μας ρωτήσετε και το συντομότερο δυνατόν θα απαντήσουμε!